17. juni 2008

Sifjord i Torsken kommune på Senja

Sifjord er en fjord, et fiskevær og en grunnkrets på ytre Senja i Troms.

Sifjord er den første bygda man kommer til dersom man legger turen med bil gjennom Kaperdalen mot den sørlige delen av Torsken. Navnet kommer av gammelnorsk Sidufjordr (fjorden med de bratte sidene, eller kanskje den side (breie) fjorden. Denne delen av kommunen var uten vegforbindelse inntil 1978. Vegen er viktig fordi den knytter befolkningen til bla administrasjonsstedet Gryllefjord (70 km), og til Finnsnes (45 km), som er nærmeste by.

Selve bygda ligger innerst i Sifjorden, som er dyp og fiskerik. Fra gammelt av var Sifjord kjent som den beste sildefjorden på Senja. Med silda kom andre fiskearter som torsk, sei og akkar, noe som også til alle tider har gitt et rikt heimefiske på fjorden. I sildesesongene var det stor trafikk på fjorden, og på land var aktiviteten stor med bøting, verking, salting og annen aktivitet.

Folk fra Sifjord kom tidlig med i den moderne ringnotdrifta, og mange større notfartøy hørte heime her. Flere av notbasene herfra ble regnet som noen av de dyktigste i landet og var viden kjent.
Nå er denne drifta historie, men stedet har fortsatt en brukbar hjemmeflåte.
På andre sida av fjorden, mot grensa til Finnes, ligger et matfiskanlegg med lakseslakteri. Sifjord har sykehjem for innbyggerne i sørkommunen og er en viktig kvinnearbeidsplass. Her fins også legekontor. Stedet har butikk med medisinutsalg, kapell og grendehus. Flere unge familier har etablert seg i Sifjord i det siste.

Hele fjorden tilhører Torsken kommune. Fjordbotnen ligger i øst, mens selve Sifjorden svinger sørover. Langs nordvestsiden av fjorden går Fylkesvei 232.
Østover slynger veien seg oppover den bratte Sifjordbotndalen, før den fortsetter mot Svanelvmoen. Vestover går veien gjennom Sifjordura tunnel til Medby.
Langs sørøstsiden går Fylkesvei 243, fra Sifjordbotn og sørover mot Flakstadvåg.

Selve bygda Sifjord ligger på nordsiden av fjorden og er et karakteristisk og intimt fiskevær, hvor husene står tett i tett på to rekker. I Sifjord er det eldresenter og bedehus.

Sifjord grunnkrets omfatter store deler av området rundt Sifjorden og Kvænbukta. De fleste av grunnkretsens rundt 100 innbyggere bor i selve fiskeværet, mens noen få bor i grenda Finnes på sørøstsiden av fjorden. Areal: 47,75 km².





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar