17. mai 2008

Flakstadvåg på Senja

Flakstadvåg er ei bygd på nordsiden av Selfjorden i Torsken kommune på yttersiden av Senja. Navnet er satt sammen av Postverket. Opprinnelig navn var Flakstad, men da det lett ble blandet sammen med Flakstad i Lofoten, satte man på endelsen -våg for å skille de to.

Bygda ligger på nordsiden av den dype og fiskerike Selfjorden, med store myrområdet (delvis dyrket) rundt.

Stedsnavnet kommer antakelig av gammelnorsk "fllak"=flat, mens sisteleddet "våg" er en konstruksjon av postverket som nå er blitt en del av det offisielle navnet på bygda.

Folket i bygda var pionerer når det gjladt oppdrett av laks, med det første anlegget i Troms fylke. Fortsatt er matfiskanlegget med slakteriet den viktigste arbeidsplassen i bygda. Butikken her har i tillegg til matvarer også et bensinutsalg.

Stedet har kapell (flytta fra Halvarsøya) og grendehus.

I myrområdet ovafor bygda har Tromsø museum gravd ut ei eldgammel jernvinne fra ca 200-300 e. Kr. Dette funnet flytta jernvinnenes historie her nord nesten 1000 år tilbake i tida.

Grendehuset i bygda brukes til ulike tilstelninger av bygdelaget. Blant annet arrangeres det fester her. Kapellet stod opprinnelig som forsamlingshus på Hallvardsøya, ei lita øygruppe ytterst i Selfjorden. I 1925 ble den flyttet og satt opp på Flakstadvåg.

Det er også i området rundt Flakstadvåg gjort en del funn fra yngre steinalder. Det er også funnet spor etter jernutvinning i myrene ovenfor bebyggelsen, som trolig har funnet sted i jernalderen; 230-330 år e.Kr.

Flak kommer fra et gammelnorsk ord som betyr flat. Det er et flatt nes som stikker ut i havet mot de rike fiskefeltene utenfor. Også Selfjorden er kjent for godt fiske. Bak selve bygda er det store myrområder, som delvis er dyrket opp. I disse myrene er det gjort funn som flytter jernvinnenes historie i Nord-Norge 1000 år tilbake i tiden, til omkring år 200 etter Kristus.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar