En avlang og tilsynelatende bratt og ugjestmild øy midt i østatrekken ut Malangen. Til tross for sine snaue 105 meter ruver den, godt synlig ved hovedleia inn til Tromsø. Et velkjent landemerke, ikke minst på grunn av innseilingsfyret på vestspissen som har vært i drift siden 1859.
Adkomst
Korteste padleveg er fra Sommarøy/Hillesøy/Brensholmen. Ca. en og en halv time, via sørspissen på Edøya. Men følg med på værmeldinga! Når han slår ut Malangen samtidig som han flør inn, kan speilblank idyll fort bli til en skikkelig sentrifuge.
Utsikt/sol/klima
Øya ligger åpent til uten generende naboer. Litt avhengig av hvor du befinner deg er det stort sett rikelig med sol døgnet rundt. I verste fall innebærer valg av landingssted at du må bevege deg litt opp i høyden for å få midnattsol-utsikten.
Telting
Gode teltplasser tidlig i sesongen på den lille blomsterenga (Et jernrør markerer den flateste, beste) Men senere på sommeren blir den helt overgrodd av halvannen meter høy "eng" - og med mindre du skal hive deg i slåtten, er den lille flata bak stranda til venstre å foretrekke. Det kan trekke godt over eidet, så fest pluggene skikkelig.
Turmuligheter
Dette er et paradis for de som liker å tråkke i høyden og/eller i fjæra. Masse spennende natur å utforske, himmelen kan være full av ørner på en blank sommerdag. Også fyret og husene er verdt et besøk. Etter at det ble avbemannet (i 2005) har Sommarøy kurs & feriesenter overtatt driften, og kan tilby opplevelsespakker med overnatting i de vernede bygningene.
Navnet
"Navnet har muligens sammenheng med et gammelnorsk ord helkn eller holkn, som betyr steinet grunn. Dette ordet er i navn og over tid blitt til hekn. Men kanskje har førsteleddet likegodt sammenheng med presensformen av å hanga, -hekk. De gamle sa hekk om ting som hang på vegg eller i brattfjellet. På vestsida av øya er det et fugleberg, hvor eggleitinga foregår ved nedfiring i tau."
Fra Sommarøy og Hillesøy |
Fra Sommarøy og Hillesøy |
Fra Sommarøy og Hillesøy |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar